Spoor #9



Proces Den Bosch 2003/2004
uitspraak 9 februari 2004
2.1.7.4 de afwezigheid van vreemd celmateriaal in controlemonsters (ter zitting van 26 januari 2004 heeft ing. Eikelenboom toegelicht dat deze controlemonsters net buiten de lichtrode vlekken zijn genomen) geeft steun aan de veronderstelling dat het mannelijk DNA gelijktijdig met de lichtrode substantie is overgedragen, aangezien anders verwacht kon worden dat dit mannelijk DNA ook net buiten de lichtrode substantie aangetroffen zou worden;


Zoals het arrest aangeeft, was de relatie tussen DNA-sporen en de lichtroze vlekken sterk bepalend. Later -tijdens de revisiepoging-, zou de AG Mr. Machielse daarover opmerken (conclusie 20 maart 2007):

Dat de lichtrode vlekken misdrijfgerelateerd zijn is immers wel uiterst waarschijnlijk. Als dan in die lichtrode vlekken DNA materiaal van veroordeelde wordt aangetroffen en elders niet of in beduidend mindere mate vormt dit een zwaarwegende aanwijzing tegen veroordeelde, ook als het DNA materiaal te herleiden zou zijn tot speeksel of transpiratie. (Conclusie inzake de Deventer-moordzaak 20 maart 2007)

Hiernaast zijn de relevante sporen in beeld gebracht.
  • De sporen #9 en #18 (rood) bevatten mengprofielen van L en W. Deze sporen vallen samen met een roze vlek.
  • De blauwe sporen werden als controlesporen ten behoeve van spoor #9 bemonsterd. Van deze sporen werd gesteld, dat ze vrij waren van DNA van L. In paragraaf 6.3.4 is aangetoond, dat dit een grove vereenvoudiging is.
  • De groene sporen werden in de beschouwingen hierboven geheel genegeerd. De sporen #1 en #8 werden aangeduid als mengprofielen, dus net zoals spoor #9. Later onderzoek wijst uit, dat ook de sporen #7 en #12 DNA van L bevatten, dus in zekere zin ook mengsporen waren.
  • Spoor #11 is een enkelvoudig profiel van het slachtoffer. De positie op de kraag maakt de betekenis onzeker, dit geldt overigens ook voor spoor #17.

Zoals goed zichtbaar is, zijn de sporen #1 en #9 elkaars naaste buren, de onderlinge verijdering bedraagt slechts 1,5 cm. Daar tussenin zijn geen controlesporen genomen. Alleen controlespoor #14 bevindt zich dichterbij spoor #9 dan spoor #1. Zoals al gesteld, bevat spoor #1 een mengprofiel, net zoals spoor #9 en doety de veronderstelde correlatie tussen de aanwezigheid en afwezigheid van DNA van L en de aanwezigheid en afwezigheid van een rode vlek volledig teniet. Dat werd nog veel duidelijker, als we de profielen van deze twee vlekken vergelijken. Om die vergelijking meer kracht te geven, zijn de beide profielen 1 op 1 met elkaar vergeleken, door de profielen uit elkaar te halen en in afzonderlijke delen te projecteren. Bedenk daarbij, dat spoor #1 wat royaler werd uitgeknipt dan spoor #9, zodat de schaalverdeling ook hoger is. Er zit vrijwel geen verschil tussen beide sporen, de veronderstelling, dat de aanwezigheid van de roze kleur iets uitstaande heeft met de aanwezigheid van DNA van L en/of W is volkomen uit de lucht gegrepen!

dnabronnen