Legt u een getuigenverklaring af tijdens de zitting? Lees hieronder wat u kunt verwachten.
Naar de rechtszaal
Zodra het uw beurt is om te getuigen, haalt de bode u op uit de wachtruimte of de hal. Hij neemt u mee naar de rechtszaal.
Zijn er vóór u getuigen aan de beurt? U kunt dan in een wachtruimte of in de hal wachten tot de bode u ophaalt. De rechter hoort elke getuige apart in de rechtszaal.
Identiteit vaststellen
De rechter vraagt naar uw naam, geboortedatum, beroep en woonplaats. Ook vertelt u wat uw relatie met de partijen in de rechtszaak is.
Eed of belofte afleggen
Strafzaak en civiele zaak
Bent u 16 jaar of ouder, dan vraagt de rechter u om de eed of belofte af te leggen. Hiermee belooft u de waarheid te vertellen.
- Als u gelovig bent, kunt ervoor kiezen de eed af te leggen. U zegt dan: Zo waarlijk helpe mij God / Allah almachtig.
- Bent u niet gelovig, dan legt u de belofte af. U zegt dan: Dat beloof ik.
Spreekt u met opzet niet de waarheid, dan maakt u zich schuldig aan
meineed. Dit is strafbaar.
Bestuurszaak
Alleen in uitzonderlijke gevallen beslist de rechter dat u een eed of belofte moet afleggen.
Verhoor
De rechter start het verhoor met vragen over wat u als getuige heeft gezien of gehoord. U blijft bij de feiten, uw mening doet er niet toe. Als u iets niet meer precies weet, dan zegt u dat. Na de rechter kunnen de andere aanwezige partijen u vragen stellen.
Toelichting als getuigenverklaring al is afgelegd
Heeft u voorafgaand aan de zitting al een getuigenverklaring afgelegd? Bijvoorbeeld bij de rechter-commissaris of politie in een strafzaak? Dan kunnen de rechter en andere partijen u vragen een toelichting te geven op bepaalde punten.
Getuigenverklaring ondertekenen
Een griffier zet uw getuigenverklaring op papier. De griffier leest de verklaring aan u voor. Daarna ondertekent u de verklaring. Bent u het met (delen van) de verklaring niet eens? Dan kunt u de rechter verzoeken het proces-verbaal aan te passen.
Bij een strafzitting, maakt de griffier aantekeningen van wordt gezegd, maar hoeft u geen getuigenverklaring te ondertekenen.
Na uw verhoor
Na het afleggen van uw verklaring mag u de rechtszaal verlaten. Is het een openbare zitting? Dan mag u ook tussen het publiek plaatsnemen.