Sleutels tot een oplossing

In het rapport "DE DYNAMIEK VAN DE MOORD OP MEVR. WITTENBERG", gepubliceerd op de website van Maurice de Hond (zie onderaan) wordt m.i. terecht geconcludeerd, dat het lichaam is versleept.
Zeer vreemd is dus de volgende waarneming in het aangehaalde politierapport: "Direct naast het linker bovenbeen van het slachtoffer lag een bruine sleutel-etui op de vloer. Wij stelden deze veilig met nummer C3.".

Voor de verslepingstheorie zijn voldoende aanwijzingen:

  1. Het opgestroopt zijn van meerdere kledingsstukken.
  2. De vreemde ligging van de armen.
  3. De livor-mortis vlek in het gezicht laat zien, dat het slo eerst heel anders lag.
  4. De reinigingsactie in de hal gezien de aangetroffen vochtresiduen.
  5. Het ontbreken van een melding van bloed op het tapijt, waar duidelijk een bloedspoor van het gezicht van het slachtoffer naar de vloer doorloopt.
  6. De ligging van het slo tussen grote meubelstukken maken effectief de voorafgaande geweldhandelingen onmogelijk.
  7. Er lag een knoop van de blouse van het slo onder haar lichaam.
versleping
spoor
De verslepingstheorie steunt op meerdere peilers: de kleding, de houding van lichaam en armen en het vochtspoor door gang en huiskamer. De vochtvlek in de huiskamer is blauw gemarkeerd.
Vochtsporen in de gang, de huiskamer en op de kleding (blouse) van het slachtoffer.

Het genoemde rapport komt vervolgens met deze conclusie: "Na afloop zijn waarschijnlijk de geweld- en sleepsporen gekuist en zijn de huissleutels naast het lijk aangebracht om de sporen uit te wissen die erop hadden gewezen dat het lichaam was versleept naar een andere locatie dan waar het geweld had aangevangen.", maar vermeldt intussen niet, wat hiervan dan weer de bedoeling kan zijn geweest. Het meest dicht komt het rapport tot de betekenis van deze dubbele sleutel met het volgende citaat: "Uit deze nieuwe feiten m.b.t. de huissleutels mag worden geconcludeerd dat de dader dus theoretisch de mogelijkheid heeft gehad om na de moord terug te keren op de plaats van het delict", maar helemaal is dit het toch nog steeds niet.
De meest voor de hand liggende conclusie: "de dader(s) wilde(n) maskeren, dat hij/zij over een sleutel beschikte(n)" wordt echter niet getrokken.

Dit leidt bij mij, in samenhang met alle overige aanwijzingen op het plaats delict tot de volgende stelling: niets rondom deze moord is gegaan zoals het lijkt. Bijna alle sporen hebben bij nader inzien een andere betekenis, die je er niet aan zou moeten hechten. Alle sporen -bijna alle sporen- zijn van A tot Z geŽnsceneerd. Alleen met die wetenschap vormen zij een zinvol ensemble.

Bronnen:

Dynamiek-van-de-moord.pdf

20040122NFI.pdf

Nog meer sleutels


Rapport Technische Recherche
PV 12 november 1999
Citaat Zij [leden van de geŁniformeerde politie] zagen dat de achterdeur was afgesloten op het nachtslot en met een extra grendel. Zij hebben deze deur van binnenuit geopend.
Tactisch Journaal
121 [code tactische recherche] 990929 17.00 Tact.onderzoek woning.
Citaat Door ons is vandaag in de woning van het SLO, Zwolseweg 157, een tactisch onderzoek gedaan. Vandaag de volgende vertrekken gehad: Hal/Gang/Kelder/Keuken/Wc/Woonkamer/Serre/ Badkamer/Werkkamer en Slaapkamer Slo. (..)
Verder in de keuken geen achterdeursleutel gevonden
Tactisch Journaal
712 [naam rechercheur TR] 021199 0900 TR
Citaat De originele cilinder uit de achterdeur van Zwolseweg 157, is door ons verwijderd omdat de sleutel (van de buren) er niet meer uit wilde.
Tactisch Journaal
741 [code tactische recherche] 991104 0930 Slot Zwolseweg
Citaat Contact gehad met Louwes nav wisselen cilinder slot achterdeur. Louwes had de woning inmiddels overgedragen aan de verhuurder. Met de hr [verhuurder] (tel. 639616) een afspraak gemaakt. [Naam rechercheur TR] regelt het wisselen.
Betekenis en commentaar De buren hadden de sleutels van de weduwe. Oorspronkelijk was de deur van binnenuit opengemaakt, volgens de beschrijving met een sleutel. Bij een later bezoek werd de sleutel van de buren gevraagd en bleek deze niet te passen.
Dus...
Had de weduwe de cilinder laten verwisselen, of was dit door de daders gedaan?

Naschrift

Omtrent de verslepingstheorie deed het NFI in het kader van het oriŽnterend onderzoek nog een zeer kenmerkend onderzoek: men onderzocht de aanwezigheid van DNA-sporen in de oksels van het slachtoffer, terwijl toch een kind al kan zien, dat het slachtoffer aan de voeten moet zijn voortgetrokken (gezien het omhoogschuiven van blouse en vest). En zo was het ook gesteld in het genoemde rapport, dat kennelijk door dit onderzoek moest worden tegengesproken.

Aanwijzingen voor versleping aan de voeten in het rapport: Dynamiek-van-de-moord.pdf. Voorts zie 20070524NFI.pdf.